Wat is een Shiatsu massage en waarom is het belangrijk voor je immuunsysteem?

Shiatsu massage is een traditionele Japanse massagevorm die zich richt op het stimuleren van de energiebanen in het lichaam, ook wel bekend als meridianen. Het wordt uitgevoerd met behulp van vingerdruk, handpalmdruk en strekkingen. Ik gebruik deze technieken als professionele Shiatsu therapeut om de energiestroom in het lichaam te reguleren, blokkades op te heffen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren.

Shiatsu nekmassage en de voordelen ervan

Een van de populaire toepassingen van shiatsu is de nekmassage. Deze behandeling kan helpen bij het verlichten van nek- en schouderklachten die vaak voorkomen bij mensen die langdurig achter een bureau werken of een slechte houding hebben. Shiatsu nekmassage kan helpen om:

 • Spierpijn en stijfheid te verminderen
 • De bloedcirculatie te verbeteren
 • Spanningshoofdpijn te verlichten
 • Stress te verminderen

Waar is shiatsu massage goed voor?

Shiatsu massage wordt toegepast voor een breed scala aan aandoeningen en klachten. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

 • Versterking van het immuunsysteem
 • Verbetering van de bloedsomloop en lymfedrainage
 • Vermindering van stress en angst
 • Verlichting van spier- en gewrichtspijn
 • Verbetering van de slaapkwaliteit
 • Ondersteuning van de spijsvertering en stofwisseling

Shiatsu drukpunten en de rol die ze spelen in de behandeling

Shiatsu en imuunsysteem

Shiatsu richt zich op het stimuleren van specifieke drukpunten, die zich bevinden op de meridianen in het lichaam. Deze drukpunten staan in verband met verschillende organen en lichaamsfuncties. Door het stimuleren van deze punten kan de therapeut het energetisch evenwicht in het lichaam herstellen en het zelfgenezend vermogen bevorderen. Enkele van de meest voorkomende shiatsu drukpunten zijn:

 • Blaasmeridiaan: helpt bij het verlichten van rug- en nekpijn en ondersteunt de urinewegen
 • Hartmeridiaan: bevordert emotioneel evenwicht en helpt bij het verminderen van angst en stress
 • Levermeridiaan: ondersteunt de spijsvertering en helpt bij het verlichten van hoofdpijn en menstruatieklachten
 • Longmeridiaan: helpt bij het versterken van het immuunsysteem en het verlichten van ademhalingsproblemen
 • Maagmeridiaan: ondersteunt de spijsvertering en helpt bij het verminderen van misselijkheid en maagklachten
 • Niermeridiaan: ondersteunt de voortplantingsorganen en helpt bij het reguleren van de vochtbalans in het lichaam

Shiatsu en het immuunsysteem: een diepgaande blik

Shiatsu massage heeft verschillende positieve effecten op het immuunsysteem, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties en ziektes te bestrijden. Hieronder worden de drie belangrijkste manieren waarop shiatsu bijdraagt aan een gezond immuunsysteem opgesomd:

Stressvermindering en de impact op het immuunsysteem

Stress heeft een aanzienlijke invloed op het immuunsysteem. Chronische stress kan leiden tot een verhoogde productie van cortisol, een stresshormoon dat de immuunrespons kan onderdrukken. Shiatsu helpt om stress en spanning te verminderen door het lichaam in een staat van diepe ontspanning te brengen. Tijdens een shiatsu-sessie worden drukpunten gestimuleerd, wat resulteert in een verhoogde afgifte van endorfines – de natuurlijke ‘feel-good’ hormonen van het lichaam. Dit helpt om stress te verminderen en het zenuwstelsel in balans te brengen, wat op zijn beurt het immuunsysteem versterkt.

Verbetering van de bloedcirculatie en lymfestroom

Een goede bloedcirculatie en lymfestroom zijn cruciaal voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Het bloed transporteert zuurstof en voedingsstoffen naar cellen, terwijl de lymfe afvalstoffen en toxines afvoert. Shiatsu kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het stimuleren van de lymfestroom door het toepassen van druk op specifieke punten en het uitvoeren van strekkingen. Deze technieken helpen om bloedvaten te ontspannen, de bloedstroom te verhogen en de lymfevaten te stimuleren. Hierdoor kunnen afvalstoffen effectiever worden afgevoerd en voedingsstoffen beter worden opgenomen, wat bijdraagt aan een gezonder lichaam en een sterker immuunsysteem.

Activering van immuuncellen en vermindering van ontstekingen

Shiatsu kan de activiteit van bepaalde immuuncellen, zoals natuurlijke killercellen (NK-cellen) en T-cellen, verhogen. NK-cellen spelen een belangrijke rol bij het bestrijden van virussen en kankercellen, terwijl T-cellen helpen bij het coördineren van de immuunrespons en het aanvallen van geïnfecteerde cellen. Door het stimuleren van specifieke drukpunten kan shiatsu de productie en activiteit van deze immuuncellen verhogen, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties te bestrijden.

Daarnaast kan shiatsu ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ontstekingen zijn een normaal onderdeel van de immuunrespons, maar chronische ontstekingen kunnen schadelijk zijn en bijdragen aan verschillende ziektes en aandoeningen. Shiatsu

Shiatsu en post-COVID klachten

COVID-19 kan het immuunsysteem verzwakken en een aantal mensen kunnen last hebben van langdurige symptomen zoals vermoeidheid, kortademigheid en spierpijn, zelfs nadat ze hersteld zijn van de ziekte. Shiatsu massage kan bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem, wat belangrijk is bij het herstel van post-COVID klachten.

Conclusie

Shiatsu massage is een veelzijdige en effectieve therapie die kan bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van algehele gezondheid en welzijn. Door het verminderen van stress, het verbeteren van de bloedcirculatie en het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam, kan shiatsu een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde levensstijl. Overweeg om vandaag nog een afspraak te maken om te ontdekken hoe deze behandeling je kan helpen bij het versterken van je immuunsysteem en het verbeteren van je gezondheid.

Scroll to Top